Slaaptips


Het derde onderwerp in de serie ‘Je eerste oppasklusje’ gaat over het naar bed brengen van kinderen. Dat kan soms een hele opgave blijken. Daarom zijn een paar nuttige tips vast welkom. Doe er je voordeel mee!

Niet meteen na het eten

Met een volle maag kan niemand meteen gaan slapen. Ook een kind niet. Dat zou ook niet goed zijn, want een beetje beweging na de maaltijd is goed voor de spijsvertering. Even spelen, samen opruimen of nog even naar buiten is een goede manier om de spijsvertering aan de gang te helpen. Het luidt meteen het ritueel voor het slapen gaan in.

Kondig het naar bed brengen ook vooraf aan, zodat het kind weet wat eraan zit te komen. Niets is vervelender om midden in je spel opeens te horen dat je naar bed moet. Liever hoor je dat 5 of 10 minuten tevoren.

Geen wilde spelletjes meer

Rust voor het naar bed gaan is noodzakelijk. Kinderen die vlak voor het uitkleden en naar bed gaan nog even lekker wild spelen, op de schouders gezet worden of gekieteld worden, worden daar altijd druk van en kunnen op die manier moeilijker in slaap vallen.

Structuur

Een kind is gewend aan een vaste tijd van slapen gaan. Ga dit tijdens het oppassen niet veranderen. Dan maak je het voor jezelf onnodig moeilijk.

Stel geen vragen

Vraag een kind nooit of het naar bed wil, want het antwoord kan wel eens “nee” zijn. En dan? Het gevaar bestaat dat het naar bed brengen een gevecht wordt tussen het kind en jou. Dat wil je vermijden.

Een vast ritueel bij het slapen gaan

Vraag de ouders naar de gewoonten en rituelen bij het naar bed brengen. Maak van het naar bed brengen een prettig, maar rustig ritueel. Kinderen houden van zekerheid en de vaste afloop van het naar bed brengen is voor hen rustgevend. Het opruimen van het speelgoed, het uitkleden en de pyjama aantrekken, wassen, tanden poetsen, nog even naar het toilet en dan naar bed brengen moet een vaste afloop hebben. Neem er wel de tijd voor en haast het kind niet, maar zorg dat alles soepel achter elkaar gedaan wordt. Laat een nachtlampje aan als het kind dat gewend is of erom vraagt.

Voorlezen

Een verhaaltje vertellen is een prettige manier om de dag van het kind af te sluiten. Kinderen onder de vier jaar kunnen nog niet naar lange verhaaltjes luisteren en al helemaal niet naar vervolgverhalen. Een kort verhaaltje van 5 minuten is voor hen al voldoende.

Oudere kinderen kunnen best een wat langer verhaaltje aan, maar ook voor hen hoeft dat voor het slapen gaan niet langer te duren dan tien minuten of een kwartiertje. Vertel op een rustige toon, zodat het kind ook echt tot rust komt en goed in slaap kan vallen. Vertel voor het slapen gaan ook geen griezelverhalen en bij voorkeur alleen verhaaltjes die goed aflopen.

Meteen terugbrengen

Komt het kind uit bed, trap daar dan niet in, maar breng het kind terug naar bed en blijf ook dan even in de buurt. Als het kind merkt dat het smoesje werkt en het in de huiskamer de kans krijgt om nog even naar de televisie te kijken of lekker bij je op schoot te zitten, zal het dat vaker doen en maakt het daar zelf een ritueel van, waarvan de grenzen steeds verder verlegd worden. Niet aan beginnen dus. Ook niet mopperen, maar gewoon laten merken dat dit niet werkt.