In het nieuws


Van middelbare scholieren en technische snufjes tot het enthousiasmeren van immigranten: alle zeilen worden bijgezet in de ouderenzorg. Verpleeghuizen proberen op allerlei manieren oplossingen te bedenken voor het oplopende tekort aan personeel in de ouderenzorg.

Volgens brancheorganisatie Actiz loopt dat tekort op van 10.000 mensen dit jaar tot 25.000 mensen in 2025. Daarbij zijn de tienduizenden banen die erbij komen om de kwaliteit te verbeteren – er zijn er naar schatting 70.000 nodig - nog niet meegeteld. In dat geval zijn er in 2025 maximaal 95.000 vacatures, aldus Actiz.

Bijverdienen

Demissionair staatssecretaris Van Rijn wijst erop dat er op korte termijn ook andere oplossingen zijn. Zo kunnen middelbare scholieren als bijbaan in de ouderenzorg komen werken, voor het gezelschap en voor een paar extra ogen. Hoger geschoold personeel kan zich zo op andere zaken richten. Ook kan het gebruik van techniek, domotica, de druk op personeel verlichten, zegt hij. In sommige tehuizen hangen camera's. De cliënt bepaalt wanneer die aangaan. Het geeft sommigen een veilig gevoel en de inwoners zijn meer tevreden over de zorg. Er is ook een centrale intercom, waar een verpleegkundige beoordeelt welke zorgvragen acuut zijn en welke kunnen wachten. En 's avonds springen scholieren bij in de huiskamer, om de bewoners gezelschap te houden en toe te zien. Ze mogen geen verpleegkundig werk doen.


bron: http://nos.nl/artikel/2165460-ouderenzorg-als-bijbaan-voor-scholieren.html