Oppassen: wat ga je doen?


In de vorige blog ging het over de kennismaking en overdracht bij een oppasklus. Deze keer  gaan we het hebben over de dingen die je met de kinderen kunt doen tijdens het oppassen. Gamen en TV kijken doen kinderen genoeg! Daarom hier wat andere leuke dingen om met kinderen te ondernemen.

Ook al is het nu niet de meest ideale periode van het jaar, Buiten spelen is goed en belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. En het hoeft ook helemaal niet ingewikkeld te zijn. Neem een bal of fietsje mee, zoek een speeltuintje in de buurt en ga er lekker even op uit: een balletje overgooien, een partijtje blokjesvoetbal of schommelen is gemakkelijk geregeld.

Iets anders wat je kunt gaan doen is een verkleedpartij. Kinderen vinden het leuk om te laten zien welke kleren ze hebben. Je kunt ook een verkleedthema kiezen (bijv. middeleeuwen, of de wereld rond) en zoek op wat voor kleding daarbij hoort. Dat is nog educatief ook! Laat kiezen wat ze ongeveer willen dragen en maak dit na met eigen kleding, verkleedspullen, kleden, oude gordijnen of sjaaltjes.

Sommige kinderen zijn al voleerde koks. Maar ook anderen vinden het leuk om koekjes te bakken of iets anders te maken. Lekker in de keuken bezig zijn en daarna natuurlijk opeten. Let er wel op dat je samen de keuken weer netjes schoon achterlaat.

Ook binnen is genoeg te verzinnen, met een beetje creativiteit kan je de leukste spellen bedenken. Wat dacht je van zaklampverstoppertje in het donker? Let er wel op dat je dit niet vlak voor het slapen gaan doet, want voor sommige kinderen kan het allemaal net íets te spannend zijn.

Iets anders dat het altijd goed doet is voorlezen. Het ideale moment voordat de kinderen naar bed moeten. Het brengt ze tot rust en de meeste kinderen vinden een boek nog steeds fantastisch om te horen. Neem voor de zekerheid altijd een kinderboek mee van jezelf. Je hebt vast nog wel ergens jouw favoriete kinderboek liggen!