Oppassen: kennismaking


Je eerste oppasklusje! Leuk maar ook wel spannend! Want je hebt misschien je broertje weleens naar bed gebracht of opgepast op de buurkinderen, maar nu ga je voor het eerst naar wildvreemde mensen, met wildvreemde kinderen. Da’s andere koek!

In deze serie gaan we je wat tips geven. Doe er je voordeel mee. Eerst gaan we in op de kennismaking en overdracht. In het tweede item vertellen we iets over wat je kunt doen tijdens de oppas en in het derde en voorlopig laatste item vertellen we iets over het naar bed brengen van kinderen.

Nu eerst dus de kennismaking. Eigenlijk begint dit al voordat je op de deurbel drukt, want je moet je wel een beetje voorbereiden. Zorg ervoor dat je een aantal vragen kunt stellen. Deze vragen kun je natuurlijk al stellen via de chat, voordat je bij de ouders langsgaat. Waar kun je zoal aan denken: Moet ik ook koken of andere huishoudelijke taken doen of moet ik de kinderen wegbrengen (naar school of crèche)? Moeten de kinderen nog eten?

Leef je ook in in de gevoelens van de ouders. Zij vertrouwen je hun belangrijkste bezit toe. Laat zien dat je dat waard ben. Vertel iets over jezelf, je eerdere oppaservaring en je enthousiasme.

Als je voor de kennismaking of de eerste oppasafspraak langs gaat, zorg dan dat je op tijd bent. Controleer het adres en de reistijd en ga van tijd van huis. Zorg er ook voor volgende afspraken voor dat je op tijd bent. Het is voor ouders vervelend als de oppas te laat komt en het zorgt onnodig voor stress bij ouders en kind(eren). En voor jezelf is het ook belangrijk dat de overdracht goed plaatsvind.

De eerste ontmoeting is spannend. Ben je onzeker? Overweeg dan om een vriend of vriendin mee te nemen. Overleg dit wel vooraf even. Ook voor de ouders is het wellicht raar als je met iemand anders op de stoep staat. Wil je tijdens het oppassen met iemand afspreken, vraag hiervoor dan vooraf toestemming. Ouders vinden het geen prettig idee als er iemand in hun huis komt die ze niet kennen.

Neem bij alle afspraken de tijd voor kennismaken en zorg dat je even samen gaat zitten. En heel belangrijk, vraag of de kinderen er ook even bij kunnen komen. Voor een kindje is niets vervelender dan dat papa en mama weg zijn en er opeens een onbekende oppas is. Het is belangrijk dat je samen met (één van) de ouders kennismaakt met het kind. Probeer bij de kennismaking echt even een connectie te maken met het kind. Dat is belangrijk voor kind én ouder.

Let erop dat je alle relevante informatie hebt voor je oppasbeurt voordat de ouders de deur uit lopen. Het is helemaal niet raar als je dit opschrijft, want je krijgt in korte tijd heel veel informatie. Waar liggen de luiers, staat er iets in de koelkast, hoe werkt de afstandsbediening van de TV en ga nog maar even door. Ook heel belangrijk is natuurlijk een mobiel nummer waarop de ouders zijn te bereiken.

Wat zijn de do’s en don’ts: Pak niet zomaar iets te eten als dat niet vooraf is gezegd. Neem daarom voor de zekerheid zelf een zakje chips mee als je hieraan behoefte hebt. Vanzelfsprekend trek je ook geen kasten of laden open, ga je niet uitvoerig bellen en zorg je dat de taken die jij hebt moeten doen netjes zijn afgewerkt. Let er verder op dat je aandacht hebt voor de kinderen. Ga je vooral zorgen maken als de kinderen stil aan het spelen zijn en check dus regelmatig even. Vragen de kinderen om aandacht, geef ze die dan. Wat je kunt doen, daarover gaan we het in de volgende blog hebben.

Let erop dat je zelf ook zorgt voor een goede overdracht. Informeer de ouders hoe dag of avond is verlopen, wat je met de kinderen hebt ondernomen en of er iets noemenswaardig gebeurd is.